Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» – ορόσημο για την ανάπτυξη του real estate στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (ΙΣΝ).Το συνολικό κόστος δημιουργίας του έργου άγγιξε τα 630 εκατομμύρια ευρώ .

Το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το σχέδιο για το ΚΠΙΣΝ οραματίστηκε τη συνύπαρξη των εγκαταστάσεων και του πολιτιστικού Πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο και το φθινόπωρο του 2006 έπειτα από διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί το έργο στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου.

Μετά την εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών, οι οποίες κατέδειξαν τη βιωσιμότητα του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας τον Ιούνιο του 2007. Τον επόμενο χρόνο, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, γίνεται η ανάθεση στον Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο Renzo Piano Building Workshop.

Στις 26 Μαρτίου 2009 υπογράφεται η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ΙΣΝ ανακοινώνει την ανάθεση κατασκευής του ΚΠΙΣΝ στην Κοινοπραξία Impregilo – TERNA και οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκινούν τον Οκτώβριο του 2012.

Μέσα στο 2016 ξεκινά η σταδιακή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και στις 23 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιείται σε εορταστική ατμόσφαιρα η τελετή παράδοσης του έργου στην Ελληνική Κοινωνία.

Το ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην ώρα του και κατάφερε ήδη μέσα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του να καταστεί σημαντικός παραγωγός και προορισμός πολιτισμού.

Το ΚΠΣΙΝ είναι ένα από τα πιο βιώσιμα κτιριακά συγκροτήματα τέτοιας κλίμακας στον κόσμο και αποτελεί ένα από τα εμβληματικά κτήρια της περιοχής. Η καίρια έκταση που χωροθετείται – βρίσκεται στην περιοχή της Καλλιθέας λίγα μέτρα από τον Φαληρικό Όρμο στον Σαρωνικό και 5 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της Αθήνας – το καθιστά “σήμα κατατεθέν” για την ανάπτυξη του real estate στην ευρύτερη περιοχή.

Παραδοσιακά οι ναυτιλιακές εταιρίες επέλεγαν ως έδρα τους τον Πειραιά. Οι σύγχρονες τάσεις όμως δείχνουν ότι όσες επιλέγουν την μετεγκατάσταση επιλέγουν την περιοχή με επίκεντρo το Νιάρχος και σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από αυτό.

Το γεγονός αυτό εμφανώς βοηθάει την περιοχή, η οποία αξιοποιείται μέσω της εγκατάστασης των νέων εταιρειών που είναι και μαγνήτες για τις δορυφορικές επιχειρήσεις της ναυτιλίας.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την παρουσιάζουν τα επαγγελματικά ακίνητα. Τυπικό παράδειγμα είναι ο Όμιλος Αγγελικούση, όπου στο νέο κτίριο https://www.tovima.gr/2018/06/08/culture/ena-ktirio-katapleei-stin-athina/ που βρίσκεται στην οδό Δοιράνης και Λάμπρου Κατσώνη προυπήρχαν οι ναυτιλιακές των Ωνάση, Τσάκου, Κωνσταντακόπουλου κα.

 

Ως νέο αστικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό τοπόσημο της Αθήνας (αλλά και διεθνούς αναφοράς) προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο ξένων αγοραστών για εύρεση κατοικιών όσο και επιχειρήσεων για τη στέγαση νέων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

 

Το θετικό αντίκτυπο από τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ είναι υπαρκτό στις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου,  Μοσχάτο και Νέα  Σμύρνη οι οποίες μετά το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο ως προς τις τιμές πώλησης την περίοδο 2014- 2019. Σε Φλοίσβο, Τροκαντερό και Παναγίτσα η άνοδος των τιμών κυμαίνεται μεταξύ 34% και 40%, ξεπερνώντας στην περίπτωση του Φλοίσβου τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο.

 

Η αναπτυσσόμενη ζήτηση διαμορφώνει συνεχώς την αγορά, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εμπειρία και την κατάρτιση του μεσίτη στο να κρατήσει ενημερωμένο τον πελάτη για την αγορά και να διαπαραγματευτεί την καλυτερη τιμή για το επιθυμητό ακίνητο.